Zawiłości kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?

restauracja dania kuchni polskiej Kraków

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego różnorodne ceremoniały, kompozycje oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, jakie pospolite są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w głównej mierze to, że najistotniejszym i najbardziej sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z różnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma rzeczywiście wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści akcentują, iż jest rozkoszna i sycąca.