Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym świecie. Dziś skosztować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść pierwotni Włosi?
Co jest w największym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Miłują ją także sami Włosi.
Olśniewająca serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. Najbardziej znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co właściwie kochają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z rozmaitego typu sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest nadzwyczaj urozmaicona. Poświęcić można jej w samej rzeczy długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być przekonani, że zachwyci ono głębią smaku oraz aromatu.