Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano umyślnie w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a wobec tego jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych towarów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda okazałego trudu. czy można przedawkować kawę Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również wyśmienitego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film