Dobra kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród wielu opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, połączeń oraz spora dawka zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne posiłki włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. włoskie jedzenie w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, gnocchi, minestrone oraz liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film